woensdag 22 oktober 2014

Niet cool



Makkelijk/Easy is de titel van de New Adult* roman van Tammara Webber die ik in een paar dagen met veel plezier heb gelezen. Het boek verpakt een onaantrekkelijk onderwerp als verkrachting/aanranding zeer succesvol in een aantrekkelijk, vlot leesbaar en herkenbaar verhaal 'hoe kom ik over de liefdesverdriet van mijn eerste, serieuze vriendje heen' voor jongeren. Webber speelt op overtuigende wijze met het mechanisme blaming the victim. Ze laat de innerlijke strijd zien die het slachtoffer doormaakt waarbij schaamte haar in eerste instantie monddood maakt met alle gevolgen van dien. Als ze dan uiteindelijk haar mond open doet, is haar geloofwaardigheid het eerste dat door haar omgeving wordt betwijfeld. De dader is namelijk een mooie jongen die de meisjes voor het uitkiezen heeft. Dat verkrachting/aanranding eerder te maken heeft met een behoefte om te domineren in plaats van een behoefte aan seks, laat Webber ook zien.

Dit boek zou verplichte kost moeten zijn op de boekenlijsten van 15+ scholieren, maar ook ouders met pubers zouden dit boek moeten lezen ter ondersteuning van de seksuele opvoeding. Nu heb ik geen idee hoe het staat met de seksuele opvoeding in Nederland, maar het feit dat een derde van de vrouwen (en 1 op de 20 mannen) in aanraking komt met seksueel geweld (Rutger Nisso Groep rapport 'seksuele gezondheid in Nederland 2009') zit hier nog wel een verbeterpunt. Ik denk dat pubers, maar ook sommige volwassenen, altijd gebaat zijn met leren nadenken over grenzen bij jezelf en bij de ander. Dit geldt op ieder vlak en ook op seksueel gebied.

De Nederlandse boekomslag speelt met de gedachte dat meisjes die op een bepaalde manier gekleed gaan 'makkelijk' zijn. De Amerikaanse cover benadrukt de romantische lijn in het verhaal terwijl de boodschap van het boek helder is: verkrachting (of aanranding) is niet cool en moet gezien worden voor wat het is: strafbaar geweld.

Webber doet dat uitmuntend.




*met de term New Adult wordt een lezerspubliek van 17-22 jaar aangeduid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten